Здраве и красота

Защо страничните напади са важна част от тренировките

Как правилно да ги изпълнявате и защо са полезни

11.11.2021г. / 15 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разнообразието е важно в храненето, в живота, в обстановката, дори в тренировките. Когато правим едно и също, без значение в коя област, ние влизаме в рутина, която може да има редица негативни ефекти или просто да прави дейността ни безсмислена. Ако се храните с една и съща храна всеки ден, тялото ви ще страда от множество липси. Ако правите една и съща дейност всеки ден, например на работа, вие ще започнете да се държите машинално като робот. Ако общувате само с едни и същи хора, няма да научавате нови неща.

Какво се случва, ако правите напади всеки ден?

Ако правите едни и същи упражнения, тялото и мускулите ви ще свикнат с тях и няма да ги приемат за предизвикателство. Както с всяко друго нещо, така и с тренировките трябва да се включват различни движения, натоварващи различни групи мускули по различен начин. Това подобрява не само резултатите ви, но и стойката, издръжливостта, гъвкавостта, способността на тялото да се справя в ситуации с изместване центъра на тежестта.

В този смисъл страничните напади са чудесен начин да се предпазите от травми в други спортове или ежедневни дейности. Когато тренирате тялото си да се развива в различна ос от тази, в която сте свикнали да тренирате – оста „напред-назад“ или оста „нагоре-надолу“, вие развивате допълнителни умения, които ще са ви ценни.

20 причини да правите всеки ден по 20 клека

Повечето упражнения се изпълняват в една равнина. Сред тях са бягане, ходене, колоездене, клекове, напади напред и назад. Всички тези и още дейности са здравословни и ви дават страхотни ползи, но пренебрегват другите равнини, в които можете да развивате и тренирате тялото си. Това са страничните равнини. Според Overland Park CrossFit, цитирани от healthdigest.com, страничните напади са изключително важна част от тренировките.

Упражнения, които можете да правите навсякъде

Според тях, ако тренирате в една и съща равнина всеки път, ще сте по-склонни да се нараните, когато трябва да се движите в двете странични посоки по някаква причина. Такива усуквания могат да възникнат по време на баскетболен, футболен мач, например, а дори в ежедневието или докато сте на почивка дори – някоя вълна ви блъска, усуквате краката си, за да се задържите прави и скъсвате сухожилие или връзка. Случаите, в които добрата странична тренировка е нужна и ценна, са много.

Ето защо има смисъл да включите страничните напади в режима си на тренировки. Колкото повече равнини на движение включвате, толкова по-пълноценна е тренировката ви.

Страничните напади помагат за повече сила и стабилност

Страничните напади са много подходящи за трениране на силата и издръжливостта, както и стабилността, защото увеличават движението на мускулите, в частност на глутеусите и долната част на краката. Изпълнението на странични напади изисква участието на глутеалните мускули (тези на дупето и задната част на бедрата), подколенните сухожилия, квадрицепсите (предните бедрени мускули в горната част на бедрото), както и мускулите на вътрешната част на бедрата.

Какво се случва, ако правите клекове всеки ден?

Страничните напади увеличават силата на мускулите в тези мускулни групи, но и в цялото тяло. Тези упражнения могат да ви предпазят от нараняване по време на други дейности, защото тялото разширява обхвата си на движение, като се подобрява балансът и стабилността.

Важно е да се отбележи, че правилното изпълнение на страничните напади е от голямо значение както за увеличаване на капацитета на мускулите, така и за предпазване от наранявания.

Упражнения за укрепване на колената и стягане на бедрата

Как правилно да изпълнявате странични напади?

Сайтът shape.com предлага безопасен начин за правилно и ефективно изпълнение на странични напади. Трябва да застанете с успоредно разположени крака, като направите широка крачка в едната посока, например вдясно. Докато накланяте тежестта на тялото си надясно е важно да свиете десния си крак в коляното така, че коляното да не отива по-напред от върха на пръстите ви. Междувременно изнесете дупето и бедрата назад, така че подбедрицата да остане перпендикулярна на пода, а опорният крак да остане изправен. С помощта на левия си опорен крак изтласквайте тялото обратно в изправен стоеж.

Коментирай